Blog

From the Blog

Nieuws

Seizoen 22/23 Groep 6

Aanbod 7/8

Auditie Productieklas 2022-2023!

Vrijdagavond 13 mei zullen de eerste audities plaatsvinden voor de productieklas voor volgend seizoen.

De productieklas van 2022-2023 speelt de voorstelling ICONS. Ons fenomenale leven, bezongen door een koor van afkeuring. Het stuk is vrij geïnspireerd op de komedie A choire of dissaproval van Alan Ayckbourn (en op de vele theatertalenten die zijn voortgebracht door de AJTS). Een voorstelling over jonge mensen die worstelen met hun droom om te acteren en met de druk die maatschappelijke verwachtingen met zich meebrengen in het leven. ICONS gaat over jongeren die door te performen hun kracht en eigenwaarde proberen te vinden. 

Auditie Productieklas 2022-2023!

LesdataLesdataSpeeldata
Vrijdagavond: 19.30 tot 21.30 op de AJTS (MLA locatie)Zaterdag (10- 16.00 uur 18 & 19 februari
23, 30 september17 september
7, 14, 28 oktober17 december
4, 11, 18, 25 november4 februari
2, 9, 16 december
13, 20, 27 januari
3, 10, 17 februari

Natalie Heevel (1983) is sinds 2005 als docent aan de Amsterdamse Jeugdtheaterschool verbonden. Ze studeerde af als Docent Theater aan ArtEZ in 2004 en voltooide de Master Dramaturgie aan de UvA in 2011. Naast haar werk heeft ze Toegepaste Filosofie gestudeerd. Op de AJTS heeft Natalie les gegeven in spel, beweging, filosofie en dramaturgie. Daarnaast heeft zij de Werkplaats Theatermaken opgericht. Natalie regisseerde voor de Amsterdamse Jeugdtheaterschool eerder de producties: EEN MIDZOMERNACHTSDROOM (2007-2008), ONS DECAMERONE (2010-2011), LARF (2012-2013), CORPUSAPPARAAT (2014-2015) en WONDERAARS (2016-2017).

Sebastian Mrkvicka (1997) is sinds 2021 als docent spel aan de Amsterdamse Jeugdtheaterschool verbonden. Hij studeerde in 2020 af als acteur aan de toneelschool in Arnhem. Sebastian begon op jonge leeftijd zelf als speler op de AJTS en speelde o.a. in de voorstelling LARF. Als acteur was Sebastian onder andere werkzaam bij toneelgezelschappen als Golden Palace en Oostpool. 

Zomerkamp 2022

Ook zo’n zin in toneelspelen? Of ben je nieuwsgierig? Heb je zin om 4 dagen lang met theater aan de slag te gaan? Doe mee! Je werkt intensief – onder leiding van twee theaterdocenten aan een theatervoorstelling.

INSCHRIJVEN

ZOMERKAMP IN THEATER DE KRAKELING


LOCATIE: Theater de Krakeling, Pazzanistraat 15
WEEK: 16 t/m 19 augustus óf 23 t/m 26 augustus, elke dag van 10.00 tot 15.00 uur
VOOR WIE: Voor alle leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs
LESGELD: 195 euro voor de hele week. Zijn de kosten een een probleem? Neem even contact met ons op.

We werken samen met de unieke locatie Jeugdtheater de Krakeling op het Westergasterrein midden in het Westerpark! Daar repeteren we de alle dagen en spelen er de laatste dag onze voorstelling voor ouders/familie/vrienden en mensen uit de buurt. Bij zonnig weer kunnen we zelfs lekker picknicken in het park.

De eerste dag krijg je les op het gebied van spel, theatermaken en beweging. De dagen daarna maken we met de groep scènes voor de voorstelling. Op de laatste dag kunnen alle familie en vrienden komen kijken. Je neemt je eigen lunch mee en wij zorgen voor drinken en wat lekkers. Om mee te doen heb je geen ervaring nodig, wel zin om samen te werken en een flinke dosis energie.

SUMMERSCHOOL IN INTERNATIONAAL THEATER AMSTERDAM


LOCATIE: Internationaal Theater Amsterdam, Leidseplein 26
WEEK: 23 t/m 26 augustus, elke dag van 10.00 tot 15.00 uur
VOOR WIE: Voor alle leerlingen uit de eerste t/m de derde klas van het middelbaar onderwijs
LESGELD: 195 euro voor de hele week. Zijn de kosten een een probleem? Neem even contact met ons op.

Wil je deze zomer intensief en verdiepend aan de slag met theater? En nieuwe mensen ontmoeten? Kom dan naar ITA Summeschool. Een week lang werk je onder leiding van twee ervaren theaterdocenten, aan een stuk in Internationaal Theater Amsterdam. We zitten op een unieke locatie, midden op het Leidseplein waar de stad aan ons voorbij raast. Daar repeteren we de hele week en spelen er de laatste avond onze voorstelling. De voorstelling is openbaar toegankelijk. Bij zonnig weer kunnen we zelfs lekker picknicken in het Vondelpark of zelfs een beetje locatie-theater maken. De eerste dag zal in teken staan van verdiepend spel. De docenten zullen je uitdagen in verschillende speelstijlen en improvisaties. We werken vanuit een script, maar ook vanuit eigen gemaakt materiaal. Het wordt een echte locatievoorstelling, door de hele schouwburg! Op de laatste dag kunnen alle ouders/vrienden en familie komen kijken. Wil jij deze zomer uitgedaagd worden op spel, schrik je niet van een tekst leren of een eigen scene maken en zit je boordevol energie en ideeën, meld je dan snel aan!

Interview: Zo moeder, zo zoon

Faith Bruyning was 8 toen ze in 1978 les nam aan de Amsterdamse Jeugdtheaterschool, toen nog in de Krakeling. Haar zoon Nathaniel (12) heeft sinds drie maanden ook theaterles. Wat vinden ze zo bijzonder aan de school en vooral: wat is er veranderd?

Hoe kwam je erbij hem ook enthousiast te maken voor theater?
Faith: Toneelspelen is voor kinderen niet alleen een leuke hobby, het is denk ik ook goed voor hun emotionele ontwikkeling. Door een rol te spelen of uit te beelden leert een kind zich beter te uiten en losser te bewegen. Ook wordt het zich meer bewust van het gebruik van mimiek, emoties, stem en lichaam. Dat is ook wel meteen een tip voor AJTS: als er naast theaterles ook zangles, beweging, filosofie oid wordt gegeven dan kun je als acteur meer gelaagdheid in je spelen brengen.
Nathaniel is enthousiast over het leren acteren en vind ook de bewegingslessen fijn: het is leuk om van rol te wisselen als je vrij kunt bewegen.

En heb je ook nog en droom die met theater te maken heeft?
Nathaniel knikt. Later zou hij het liefst een beroemde acteur worden a la Robert Downey jr. Deze acteur vertolkte de rol van Iron Man elf jaar en was in ruim tien films te zien.

Dat is een mooi streven, net zo beroemd worden als Iron Man! Wat vind je verder leuk om te doen?
Naast gamen vind ik het leuk om te zwemmen, vechtsport te beoefenen en K-Pop muziek te luisteren (K-Pop is een afkorting voor Koreaanse pop (muziek, een muziekgenre uit Zuid-Korea, dat uit een mix van verschillende muziekstijlen bestaat, zoals hiphop- en popmuziek.) Ik ben aan het sparen om naar Korea te gaan want ik vind nieuwe talen leren erg leuk dus wie weet spreek ik ooit nog eens Koreaans.

Dat zou leuk zijn, wij blijven graag op de hoogte van je avonturen! Oh en nog een vraag voor jou: heb jij je musicaltalent van je vader of van je moeder?
Van mama! Toneelspelen kan mama heel goed. Ze kan goed dingen nadoen, kan goed dansen en zingen.

Vindt mama dat zelf ook?

Faith lacht. Nou, zingen doe ik vooral onder de douche , lekker hard meezingen met hitjes van Whitney Houston en Mariah Carey.

Dank voor jullie antwoorden!

Door Ingeborg van Beek

Cheryl Moenen – spel

Ik ben in 2011 afgestudeerd aan de toneelacademie in Maastricht. Ik speel daar waar het kan en daar waar het niet kan creëer ik mogelijkheden. Toen ik les ging geven aan kinderen viel alles op z’n plek. Ik zie jonge mensen groeien doordat ze bezig zijn met zichzelf te uiten op een andere manier dan dat wat er van hen verwacht tijdens een rekenles of buiten op straat. Het is geweldig om te zien hoe theater uiteindelijk kan leiden tot een kleine openbaring. Theater mag niet ontbreken tijdens de ontwikkeling van een kind. Het geeft kracht en inspiratie om het verdere leven aan te kunnen. Mijn lesmethode is open; ik vind het fijn om met ieder kind een persoonlijke band op te bouwen, zodat ik weet wat hij of zij nodig heeft in de lessen. Ik ben ook als cultuurcoach bij de AJTS betrokken bij de voortgang van de kinderen, denk graag mee en krijg telkens nieuwe inspirerende ideeën voor de lessen en mogelijkheden voor de school.

Joanne Oldenbeuving – directeur vanaf 1 september 2021

Joanne Oldenbeuving is de nieuwe directeur-bestuurder van De Amsterdamse Jeugdtheaterschool. Zij volgde op 1 september Suzanne Klomp op. 

De Amsterdamse Jeugdtheaterschool geeft al ruim dertig jaar theaterlessen aan Amsterdamse kinderen van 8 tot 18 jaar, in zalen doorheen de stad en op scholen. Bekende oud-leerlingen zijn onder anderen Stefano Keizers, Ayrton Fraenk, Paulien Cornelisse en Jeroen Woe.

Oldenbeuving wil blijven investeren in samenwerkingen met andere Amsterdamse culturele instellingen én scholen, die volgens haar ‘boven alles ook een onvergetelijke ontmoetingsplek moeten zijn met een rijkdom aan verhalen, culturen en ideeën’. Ze wil ook dat de Jeugdtheaterschool er is ‘voor iedere jonge Amsterdammer die zich creatief en persoonlijk wil ontwikkelen’.

Oldenbeuving (40) was eerder directeur van VondelCS, het media en cultuurhuis van de AVROTROS en hoofd van de BNNVARA Academy. ‘Met haar kwaliteiten zal zij de oorsprong en geschiedenis van haar voorgangers meenemen naar een nieuwe tijd waarin naast oude ook nieuwe paden bewandeld gaan worden’, verwacht Yolande van der Linden, voorzitter van De raad van toezicht.

Kinderboekenweek: reis je mee?

Van 2 t/m 13 oktober 2019 vindt de jaarlijkse Kinderboekenweek plaats. Het thema van dit jaar is ‘Reis mee!’. Wij organiseren hier interactieve jeugdvoorstellingen en geacteerde workshops omheen, waarmee wij langs 12 Amsterdamse basisscholen gaan.

De geacteerde workshop wordt gespeeld door twee acteurs (én theaterdocenten) van De Amsterdamse Jeugdtheaterschool. De kinderen worden onverwachts overvallen door de acteurs in de klas en kijken aanvankelijk naar de voorstelling in het klaslokaal. Al gauw worden ze op actieve wijze meegenomen en betrokken in het stuk. Ze worden uitgedaagd mee te denkente fantaseren, filosoferen en natuurlijk zelf ook mee te spelen. De workshop wordt aangepast op de leeftijd van het kind en gehouden in de groepen 1 t/m 4 en 5 t/m 8.

Meer informatie over de verschillende onderschoolse workshops vind je hier.

Suzanne Klomp – directeur tot 1 september 2021

Toen ik in 2007 begon als speldocent zag ik met hoeveel plezier leerlingen deelnamen aan de lessen. Langzamerhand ben ik meer en meer gaan organiseren en zo heb ik Vivian Lampe mogen opvolgen als directeur. Wat een fantastische kans!

Ik hoop dat nog veel meer kinderen en jongeren de aankomende jaren kunnen genieten van de theaterlessen. Daarom zal ik mijn best doen om zo veel mogelijk te laten weten dat de AJTS er voor alle Amsterdamse kinderen en jongeren is!