Isa van Dam – Spel

Hallo, mijn naam is Isa van Dam. Je kunt mij op de AJTS tegenkomen tijdens spellessen. Van jongs af aan weet ik al dat ik ‘iets’ met theater wil doen. Ik heb het geluk gehad veel inspirerende en enthousiasmerende theaterdocenten tegen te zijn gekomen. Zij hebben me geholpen om dat ‘iets’ te vertalen naar een ambacht, een ambitie. Ik ben op de opleiding Theaterdocent terechtgekomen en ben sinds 2016 werkzaam als theaterdocent en theatermaker. Ik werk voornamelijk met kinderen en jongeren en wissel af tussen lesgeven (onder andere op de AJTS) en het maken van voorstellingen. Mijn interesse ligt in het ontwikkelen van een bepaalde blik naar de wereld om ons heen. Hoe zien kinderen de wereld eigenlijk, en hoe is dat voor jongeren? Op welke manier spelen maatschappelijke thema’s in hun leven? Wat is eigenlijk onze plek in de wereld en hoe verschillend zien wij de wereld? Naast deze vragen ga ik ‘aan’ van het helpen ontwikkelen van spel, tekstgebruik en het puzzelen met het ‘waarom’ – waarom doen we dit stuk nu, op dit moment, met deze mensen? Ik vind bijna niets leukers dan met jonge mensen werken op de vloer, met al het plezier, onderzoek en gebruis dat daar bij komt kijken. En ik hoop daarmee zo’n theaterdocent te zijn die voor sommigen misschien wel één van de redenen is om een eigen plek te zoeken in dit vak!