Darshan Simrit Landbrug – spel en beweging

Darshan Simrit Landbrug (Amsterdam, 1988) volgde van haar vierde tot haar 16e danslessen: klassiek, jazz, en modern en daarnaast spellessen op de amsterdamse JeugdteJAterschool, Jeugdtheaterschool Zuid-Oost en Jongerentheater 020. Na de voltijd Internationale vooropleiding ( ITS-DNA) van Theatergroep De Nieuw Amsterdam besluit ze uiteindelijk op 18 jarige leeftijd niet naar de Dansacademie maar naar de Toneelschool te gaan. Darshan studeert in 2010 af als actrice aan Toneelschool Utrecht (HKU). Ze liep stage bij de Toneelmakerij en reisde naar Suriname om les te geven bij Jeugdtheaterschool On-Stage. Na haar afstuderen speelt ze als gastactrice bij Toneelgroep Amsterdam in de productie “In Ongenade” in regie van de Belgische regisseur Luk Perceval en bij Toneelschuur Producties “Wreed en Teder” in regie van Michiel de Regt. Met “Hollandse meesters” van Thabi Mooi stond ze op het Over het IJ-festival en het Grachten festival. Ze speelde de rol van Beneatha in de reprise van Lorraine Hansberry’s Broadway klassieker A Raisin in the Sun voor het eerst in Nederland uitgevoerd en geproduceerd door het jonge Well Made Productions, regie: Teunkie van der Sluis. Ze volgde naast het spelen de opleiding Docent Beeldende Kunst aan de Willem de Kooning Academie. Momenteel speelt Darshan op scholen met de voorstelling “Road Trippin” van Theatergroep The Passengers en is vanaf seizoen 2016- 2018 te zien in de voorstelling “De andere stem” van Toneelgroep Amsterdam, geschreven en gespeeld door Ramsey Nasr in een regie van Ivo van Hove.

Darshan ontwikkelde haar passie voor lesgeven voor het eerst op haar zestiende toen ze werkzaam was in het jongerencentrum van haar moeder. Ze nam deel aan het ontwikkelen van theater projecten en was assistent docent. Deze projecten waren gericht voor jongeren die vanuit huis uit niet zo snel de mogelijkheid hadden deel te nemen aan buitenschoolse activiteiten en toneel of muziek lessen te kunnen volgen. In het jongerencentrum van haar moeder ontstond de geboorte van de behoefte en het verlangen om les te geven. Ik vond het ook noodzakelijk: het uitwisselen, delen, aanleren van alles wat ik had geleerd gezien ik wel de mogelijkheden rijkelijk had. Ik wilde graag alle informatie die mij was wijs geworden tijdens de zovele lessen in dans en toneel die ik volgde delen met anderen. Ik geef les vanuit het plezier van het spelen en passie voor de ambacht. Ik werk graag beeldend en fysiek.

Darshan werkt naast het spelen als theaterdocent voor o.a. TA Junior, Stadsschouwburg Amsterdam, Buitenkunst en het Caland Lyceum.