Reineke Jonker – mime

Hallo, ik ben Reineke! Dit seizoen kom ik mimeles geven op de AJTS! Toen ik 16 was deed ik een struisvogel na op een auditie voor een jongerenproductie van Toneelgroep Amsterdam. Ik werd aangenomen en vanaf dat moment heeft mijn liefde voor theater zich verder ontwikkeld. 

Het toneel is voor mij een plek waar je jezelf kan zijn en alle (soms verborgen) kanten van jezelf kan ontdekken en laten zien. Waar je meer kan zijn dan wie je denkt dat je bent. Sinds mijn afstuderen in 2002 aan de Mime Opleiding (AHK) heb ik gespeeld in verschillende (muziek)theatergezelschappen. De laatste jaren ben ik daarbij steeds meer aan het lesgeven, regisseren en presenteren. Ik maak een radioprogramma, doe (muziek)projecten op scholen, maak communitytheater met ouderen. Ik doe alles wat met theater te maken heeft en ik hou van de afwisseling in mijn werk.

De mime is voor mij de belangrijkste basis om vanuit te gaan spelen. Als je je bewust wordt van wat je uitdrukt met je lichaam door alleen al je kleine teen op te tillen, ontstaat er magie waarin je steeds meer kan ontdekken. Ik heb zelf het meest geleerd door stil te staan en niks te doen; zero, de basishouding. Vanuit die stilstand kan je gaan bewegen en alles en iedereen worden. Timing, denken vanuit je personage, ruimtegebruik en samenspel zijn daarbij belangrijk en plezier dat is de brandstof. Ik verheug me erop met jullie aan de slag te gaan!