De Productieklas

 Productieklas 2020: Antigone/Thunberg

Wat hebben Antigone en Greta Thunberg met elkaar gemeen? Een Griekse prinses die tegen de wetten van de koning in gaat en dit met de dood moet bekopen… En een Zweeds meisje dat niet meer naar school gaat, om aandacht te vragen voor de dreigende klimaatverandering. Beiden zijn overtuigd van wat rechtvaardig en goed is. Overtreden zij hiermee de wet? Is het wel aan hen, om te bepalen wat het beste is voor de wereld en de mensen?

In Antigone Thunberg schetst de productieklas een portret van twee rebellen die een koor van  machtige volwassenen trotseren. Over opgroeien in angstige tijden, over ongehoorzaamheid en over opstaan voor waar je in gelooft, ook al ben je nog maar jong. Want niemand is te klein om het verschil te maken…. Toch?

“Geen voorstelling in het theater? Dan maken we er toch een vette registratie van!” De 11 jongeren van de Amsterdamse Jeugdtheaterschool stonden op voor waar ze in geloofden: hun voorstelling die 1 mei 2020 zou spelen. Met de hulp van de Vriendenstichting van de Amsterdamse Jeugdtheaterschool werd het werkelijkheid. Vanaf 26 september staat hij online: de voorstelling die een film werd.  

Regie en tekst: Jelle Zijlstra
Choreografie: Noa Tielens
Filmografie: Nikolai van Nunen
Productieleider: Elisia da Silva Martins Peças
Spel: Casper Vlek, Faye Wagenaar, Ibi Imrich, Robijn Zappey, Madelief Pieters, Lidwien Swart, Luca Berger, Bix Festen, Hansje Fee van der Cingel, Josephine Nollen en Jules de Mol van Otterloo
Vormgeving: Liese en Jette Kelholt
Geluid: Lucas van Eck
Fotografie en flyer: Rob Becker
Met dank aan: de Vrienden van de Amsterdamse Jeugdtheaterschool

Draagt u de AJTS een warm hart toe? Steun dan ons Vriendenfonds!

De Productieklas wordt door middel van audities gevormd door 12 leerlingen van de AJTS, die in een lesjaar onder begeleiding van een regisseur een eigen voorstelling maken.

*

In 2019 vertelden de getalenteerde acteurs en actrices van de AJTS op komische wijze over Amsterdam. Hoe is het om anno nu in Amsterdam te leven? En hoe ziet de toekomst er uit? Herkenbaar voor alle inwoners die de aankomende jaren nog graag in Amsterdam blijven wonen.

Productieklas mei 2019: Over Amsterdam
In Amsterdam zien we 10 jongeren de strijd aan gaan met hun stad. Want dit is hun stad toch? Of niet dan? Zij houden ervan, ergeren zich eraan en vechten ervoor. Ze gaan de strijd aan met het massatoerisme dat hun stad hol en uitgeput achterlaat. Met oplopende huizenprijzen, wafelwinkels en expats. Ze zien hun stad veranderen in een pretpark waar lang niet iedereen meer kan leven, laat staan wonen. Een Amsterdam dat langzaam steeds minder van hen lijkt te worden.

Amsterdam was een voorstelling over onze stad, haar toekomst en de vraag van wie deze nou eigenlijk is.

Regie: Nico Tilie
Tekst: Nico Tillie en spelers
Choreografie: Rebecca Wijnruit
Regie-assistentie: Mystha Mandersloot
Productieleiding: Lotte Bant
Spel: Fenne Boeijink, Pieter van Dijk, Evita Noordpool, Dana Goldberg, Rover Wouters, Achanté Dumfries, David Lamberts, Orly van der Heyde, Pijke Maass, Lola de Bruin
Techniek: Ingeborg Slaats
Fotografie: Rob Becker
Flyer: Brunette Eijsseldijk
Trailer: Nikolai van Nunen