Jip Vuik – spel

Ik ben zelf als middelbare-scholier in 2005 begonnen op de Ajts en ik kreeg les van Natalie Heevel. Bij haar heb ik ook in de productieklas Een Midzomernachtsdroom gezeten, en later heb ik les gehad van o.a. Joyce Timmerman en Jaïr Stranders. 

Mijn tijd op de AJTS is en blijft heel belangrijk voor me, en daarom ben ik ook zo blij dat ik er zelf les mag komen geven. Op de AJTS heb ik geleerd wie ik ben, en waar ik goed in ben. Het heeft me geleerd verder te denken en te durven, en niet op te geven. Ik heb er gelachen en gehuild, en ik ben er voor het eerst verliefd geworden. Verder heb ik er heel veel goeie vrienden gemaakt die ik tot de dag van vandaag nog zie.

Na de AJTS heb ik vijf jaar gestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht, vier jaar voor regisseur, en één extra jaar om docent theater te worden. Ik werk zowel als regisseur als docent. Als regisseur werk en werkte ik bij het NNT, OTrotterdam, Frascati Producties en deze zomer maakte ik een voorstelling op de parade en werkte ik in Oslo aan een voorstelling.

Met jongeren werken vind ik misschien wel het leukste, omdat ze veel meer open staan, onbevangen zijn en (nog) dingen durven te vragen. In mijn lessen werken we aan plezier en inspiratie. Wat vind je leuk, waarom en wat voor anderen dingen zijn er nog meer. In het theater kan alles, maar dat is niet gemakkelijk. Wat ik het leukste vindt is om anderen beter te laten spelen, mensen meer te leren en zelf in te laten zien hoe ze iets kunnen doen. Door jullie iets te leren leer ik ook zelf steeds weer iets. Want toneelspelen is net als schat-zoeken, je weet nooit waar je moet beginnen, en ineens vind je iets wat je niet verwachte, maar eigenlijk heel mooi is.